Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού (μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Ακαδημαϊκοί Υποτρόφοι, Εξωτερικοί Συνεργάτες, Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό), το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα», του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη του προσωπικού του.
Μέλη Δ.Ε.Π. και Εξωτερικοί Συνεργάτες του Π.Μ.Σ.
Από το ερευνητικό έργο των διδασκόντων στο Π.Μ.Σ. προκύπτει ότι οι συνολικές αναφορές των διδασκόντων του Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι 4.045. Την τελευταία πενταετία 2018-2023 οι αναφορές των διδασκόντων είναι 2.773. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης h-index ισούται με 81. Την τελευταία πενταετία 2018-2023 ο δείκτης h-index είναι με 62.
Οι διδάσκοντες του Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» υποστηρίζονται από το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές άλλων ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου λειτουργούν αντίστοιχες δομές (Centers for Teaching and Learning (CTLs), έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της ποιότητας του διδακτικού έργου. Το Κέντρο, προκειμένου να στηρίξει τις επιμέρους εξειδικευμένες δράσεις του, έχει δημιουργήσει Μητρώο συνεργαζόμενων μελών Δ.Ε.Π. από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξειδικευμένα σε θέματα Διδασκαλίας και Μάθησης, καθώς και αξιοποίησης της Ψηφιακής
Τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο ρόλος των συνεργαζόμενων μελών είναι αφενός συμβουλευτικός και αφετέρου επιμορφωτικός, καθώς βοηθούν το διδακτικό προσωπικό να επιλέξει κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές, να σχεδιάσει δραστηριότητες που είναι αποτελεσματικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των φοιτητών και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων.
Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των καθηγητών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους. Πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν αποσπάσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από το μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών που επιτυγχάνουν.
Το Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα των μελών Δ.Ε.Π. με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών, χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για κινητικότητα, μετεκπαίδευση σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και των Η.Π.Α. και υποστηρίζει το ερευνητικό έργο με την ανάπτυξη υποδομών, προμήθεια σύγχρονων οργάνων και βοήθεια στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών διεθνών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Παράλληλα, προωθεί τη συνεργασία με Καθηγητές της αλλοδαπής, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Επίσης, οι καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής που συμμετέχουν στο Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» επιδεικνύουν αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Έχει ληφθεί μέριμνα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» και η οικονομική ενίσχυση των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, που λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα κινητικότητας για διδασκαλία ή/και επιμόρφωση.
Η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, με τη βελτίωση υπαρχουσών αιθουσών διδασκαλίας, έχει αυξήσει τις δυνατότητες των μελών Δ.Ε.Π. να εισάγουν νέες καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.
Παράλληλα, η διαρκής ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών, με την προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, συντελεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου, αλλά αυξάνει και τις δυνατότητες συμμετοχής σε πολύπλοκα και απαιτητικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα.
Οι παραπάνω δράσεις, αφενός μεν ενισχύουν και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα, αφετέρου δε προωθούν και την επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού.
Το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής υποστηρίζει την συμμετοχή των μελών Δ.Ε.Π. σε επιστημονικά συνέδρια της ημεδαπής και αλλοδαπής παρέχοντας σχετικές άδειες με γρήγορες και άμεσες διαδικασίες.
Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό του Π.Μ.Σ.
Στο Τμήμα Διοικητικού Προσωπικού του Πα.Δ.Α. υπάγεται Γραφείο Εκπαίδευσης Διοικητικού Προσωπικού, με αρμοδιότητες τον προγραμματισμό, τη διοργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης για το σύνολο του Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Τα προγράμματα επιμόρφωσης αφορούν στην εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα εργαλεία του φοιτητολογίου, την πλατφόρμα αξιολόγησης, στην αναβάθμιση ιστοσελίδων, στην ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών κ.α..
Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Υποστήριξης Σπουδών του Πα.Δ.Α. το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό συμμετέχει σε προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα» και η Συντονιστή Επιτροπή ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την εκπαίδευση του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού που συμμετέχει στην υλοποίηση του Π.Μ.Σ. «Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα».
Η αξιολόγηση των προγραμμάτων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. γίνεται στη βάση διεθνών προτύπων με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της επιμορφωτικής/εκπαιδευτικής παρέμβασης τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων φορέων, όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Εδράζεται σε συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, ενώ καθιστά ουσιαστική τη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με τους φορείς του δημοσίου και αξιοποιεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών. Η αξιολόγηση γίνεται με το πέρας του προγράμματος τόσο από τους εκπαιδευτές, όσο και από τους επιμορφωθέντες, για τους οποίους η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης.
Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. υποχρεούνται να υποβάλουν, εντός εύλογου χρόνου, έκθεση αποτίμησης της αποτελεσματικότητας της επιμορφωτικής παρέμβασης στη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της υπηρεσίας ή του φορέα που υπηρετούν.